material didactic pentru elevii clasei a 9-a

Tipul de date real

Datele de tip real iau valori reale aparţinînd domeniului de valori corespunzător tipului respectiv. Spre deosebire de operaţiile cu valori întregi, care reproduc exact rezultatele din aritmetica întregilor, operaţiile cu date de tip real produc rezultate aproximative, datorate erorilor de rotunjire generate de numărul finit de cifre semnificative folosite în reprezentarea valorilor reale. 

Tipul real — constituie o clasă separată în care nu se poate pune în evidenţă o poziţie a unui element în mulţime, nici succesorul sau predecesorul unui element. Este format dintr-o submulţime a numerelor reale precizată de cea mai mică şi cea mai mare valoare reprezentată în notaţie în virgulă mobilă.

În tabelul de mai jos sunt prezentate tipurile de date real si extensiile sale.

TipValoarea MinimaValoarea
Maxima
Numar octetiNumar cifre semnificative
Single1.5E-453.4E3847-8
Real2.9E-391.7E38611-12
Double5.0E-3241.7E308815-16
Extended3.4E-49321.1E49321019-20
Comp-263+1263-1818-19


Asupra valorilor de tip real se pot efectua operațiile:

OperatoriDomeniu de definiţieDomeniu de valori
+ - / *real x realreal
= <> < > <= >=real x realboolean


     Variabilele reale sunt caracterizate de: domeniul de valori, precizie, precum și de reprezentare. Operatorii care pot fi utilizați în conexiune cu tipul real sunt: +; -; *; / și reprezintă operatiile de adunare, scădere, înmulțire și împărțire.Într-o expresie reala pot exista valori întregi.


    Dacă unul dintre operanzi este real, atunci și celălalt operînd, va fi convertit în mod automat, la tipul real. Variabila căreia i se atribuie rezultatul unei expresii reale trebuie sa fie de tip real. Operatorul '/' forteaza ambii operanzi la tipul real. Programatorul are obligatia de a asigura o precizie rezonabilă pentru calculele ce intervin în programele PASCAL; în acest scop va urmări rezultatele intermediare.

Pentru datele de tip numeric (real) pot fi considerate o serie de functii specifice: trunc, round, abs, sqr, sqrt etc.;
La afisarea valorilor reale trebuie să avem în vedere atît precizia, cît și șablonul de editare.

Realii nu pot fi utilizati pentru: indexarea tablouri, definirea tipurilor subdomeniu, mulțime, în enunturile FOR și CASE.

Комментариев нет:

Отправить комментарий